Kinderopvangcentra krijgen een jaar langer de tijd

Kinderopvangcentra krijgen een jaar langer de tijd om aan alle nieuwe en strengere eisen te voldoen van de Wet Innovatie Kwaliteit Kinderopvang. Dat heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag besloten

De opvangcentra hoeven hierdoor nog niet vanaf 1 januari 2018 meer leidsters voor de baby-opvang te hebben. Vanaf 1 januari 2019 moet er wel één leidster per drie baby’s zijn. Nu zijn dat er nog vier.

Kinderdagverblijven vreesden dat ze dat volgend jaar nog niet zouden redden. Ze zeggen nog niet te zijn hersteld van de economische crisis van de afgelopen jaren, toen veel ouders hun kinderen niet langer naar de kinderopvang brachten.

Veel andere maatregelen om de kwaliteit van de kinderopvang te verhogen, gaan wel op 1 januari 2018. Zo krijgen alle kinderen een mentor. Baby’s krijgen te maken met twee vaste gezichten in het kinderdagverblijf in plaats van nu nog drie verschillende. Ook moeten alle begeleiders verplicht goed Nederlands spreken.

Kwaliteit

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: ,,Ik wil graag dat de kwaliteit van de kinderopvang zo snel mogelijk omhoog gaat. Daarover heb ik heldere afspraken gemaakt met de branche en daar hebben ze ook extra geld voor gekregen. De kinderopvang heeft om iets meer tijd gevraagd, bijvoorbeeld om extra medewerkers te zoeken voor de baby-opvang. Die geef ik. En samen werken wij hard aan een betere kwaliteit van de kinderopvang. Dat is belangrijk voor alle kinderen. Die verdienen allemaal een mooie start van hun leven.’’

Weer eens een pleidooi voor gastouder-opvang immers hierbij is er al een vaste begeleidster en onze gastouders waren al verplicht om goed Nederlands te spreken.

De Nederlandse regering zegt: meer aandacht voor baby's in de opvang      

Kinderopvangorganisaties moeten zich meer richten op de ontwikkeling van kinderen, peuters en baby's. Een mentor zal de voortgang in de gaten houden en bespreken met de ouders. Verder moet de opvang van baby's verbeterd worden.

Dat heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer gemeld. Zijn plannen moeten ertoe leiden dat in 2017 de kwaliteit van de opvang nog verder omhoog moet.

Over de hele linie moet de kwaliteit van de beroepsmedewerkers omhoog. Dat kan door een opleidingsplan, na- en bijscholing en door de plaatsing van een of meer pedagogen op groepen. Ook moeten alle medewerkers de Nederlandse taal goed beheersen. Er komt een taaleis die in fases binnen vijf jaar zal worden ingevoerd.

Voor de opvang van baby's moeten medewerkers speciale scholing krijgen. Nu ligt de focus te veel op de verzorging terwijl er ook meer aandacht moet zijn voor de ontwikkeling van de allerkleinsten.

Ook zullen pedagogische medewerkers op een babygroep minder moeten wisselen. Iets wat in de gastouderopvang dan ook minder gebeurd.

Geboortebord

Baby op komst? Ontvang als klant een mooi geboortebord!

Geboortebord

Contact

Heeft u een vraag of wilt u gebruik maken van onze diensten? Neem dan contact met ons op.

Contact

Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 076-5037501.